Pegawai di Putrajaya tidak sabar menunggu kerajaan baru

KOTA BHARU, 16 Jun (Hrkh) Ketika Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi memujuk rakyat dengan isu peralihan kuasa, pegawai dan kakitangan di Putrajaya pula tidak sabar untuk menunggu kerajaan baru dibentuk.

Kata mereka peralihan kuasa di kalangan pemimpin Umno dan Barisan Nasional (BN) tidak akan menyelesaikan masalah kerana dasar diamalkan tetap sama.

Sebaliknya pemimpin bukan dari kelompok BN diperlukan bagi mengembalikan negara ke landasan yang betul.

Naib Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, Ustaz Azman Syapawi Abdul Rani berkata, ketika beliau mengunjungi Putrajaya baru-baru ini ramai pegawai dan kakitangan menanyakan bila tarikh pertukaran kerajaan berlaku.

Di mana sahaja kita berada di Putrajaya pasti soalan itu yang ditanya kakitangan kerajaan sama ada yang berjawatan tinggi atau rendah.

Mereka kelihatan tidak sabar-sabar lagi menunggu sebuah kerajaan baru mengambil alih pentadbiran negara yang ada sekarang, katanya ketika merasmikan Muktamar Tahunan Dewan Pemuda PAS Kelantan di sini, kelmarin.

Ketika ditemui kemudiannya beliau berkata, bebanan kenaikan harga minyak menyebabkan pegawai dan kakitangan kerajaan persekutuan semakin hilang kepercayaan kepada kerajaan yang ada sekarang.

Menurutnya proses pertukaran kerajaan di peringkat pusat akan menjadi lebih cepat lagi dengan masalah yang berlaku hari ini.

Bukan lagi rakyat biasa yang menunggu kehadiran kerajaan baru, sebaliknya pegawai dan kakitangan kerajaan juga seperti tidak sabar menunggu bulan September, ujarnya.

Azman yang juga Ketua Dewan Pemuda PAS Terengganu berkata, peralihan kuasa semakin menampakkan riak-riak yang positif sekarang.

Menurutnya biar pun ada pihak memandang sinis dengan peralihan kuasa politik tersebut, namun sesuatu di luar jangka tidak dapat ditolak lagi.

Katanya, itu belum diambil kira dengan tarif elektrik yang akan dinaikkan kerajaan tidak lama lagi.

Perdana Menteri sejak kebelakangan ini sering membangkitkan isu peralihan kuasa kepada timbalannya, Datuk Seri Najib Razak bagi memastikan sentimen kemarahan ahli Umno dan rakyat ekoran kekalahan teruk BN pada pilihan raya umum lalu diredakan.

Bagaimanapun penganalisis politik melihat pelan peralihan kuasa tersebut hanyalah mainan politik Abdullah bagi menyelamatkan keadaan.

Ia tidak serius seperti pernah dilakukan Tun Dr Mahathir Mohamad ketika mengumumkan berundur daripada jawatan nombor satu.

Kata mereka kenyataan Perdana Menteri yang mahu mempertahankan jawatan Presiden Umno pada pemilihan Umno Disember depan menguatkan lagi hujah tidak akan berlaku peralihan kuasa dalam masa terdekat ini.

Peralihan kuasa sebetulnya sekadar gimik politik bagi meredakan keadaan. Rakyat boleh melihat sendiri apa yang akan berlaku selepas ini, ujar mereka.

Sebelum ini Datuk Seri Anwar Ibrahim mengandaikan 16 September depan sebagai tarikh peralihan kuasa apabila 30 anggota parlimen BN melompat parti.

Tarikh tersebut dikira keramat memandangkan ia merupakan ulangtahun penyertaan Sabah dan Sarawak ke dalam gabungan Malaysia. – mj _

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s