Tun Dr.Mahathir: Orang Melayu punya hak tuntut sebahagian kekayaan negara tanpa ambil hak orang lain

Posted by SM Maulana
Sunday, 16 June 2008

Mantan Perdana Menteri dan Pengerusi BN Tun Dr. Mahathir Mohamad pagi ini menegaskan bahawa orang Melayu mempunyai hak untuk menuntut sebahagian dari kekayaan negara, tanpa perlu mengambil hak orang lain.

Dalam ucapan di Teluk Intan dalam majlis anjuran Badan Waris Pekembar, beliau mengingatkan bahawa orang Melayu membuka tanahair kepada orang lain dan sanggup berkongsi kekayaan negara, sehingga satu peringkat menjadi golongan yang tertinggal arus pembangunan. Maka orang Melayu, sebagai majoriti penduduk tanahair perlu berbuat sesuatu, termasuk mengadakan dasar dasar tertentu dengan persetujuan majoriti untuk membetulkan keadaan. Beliau menjelaskan walaupun orang Melayu melebihi 60% penduduk, mereka hanya mahukan 30% dari kekayaan, yang diujudkan dengan peluang peluang baru melalui dasar dasar tertentu.

“Kita adakan peluang perkerjaan dan perniagaan melalui Kerajaan kerana peluang yang sama amat kurang dalam sektor swasta, dimana orang lain menguasai hampir sepenuhnya”, mengupas dasar Kerajaan membantu orang Melayu.

READ MORE HERE

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s