Undi tidak percaya pada PM, Anwar ucap tahniah pada SAPP

Posted by SM Maulana

KUALA LUMPUR, 18 Jun (SK)- Ketua Umum KeADILan, Anwar Ibrahim mengucapkan tahniah kepada Parti Progresif Sabah (SAPP) dan dua Ahli Parlimen parti berkenaan diatas ketegasan dan keberanian parti berkenaan untuk mempertahankan hak rakyat khususnya Sabah.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh SAPP awal petang tadi, parti berkenaan yang menjadi salah sebuah parti komponen BN di negeri Sabah akan mengemukakan usul undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri, Abdullah Badawi apabila Dewan Rakyat yang akan bersidang Isnin ini.

“Tahniah dan salut perjuangan kerana ketegasan dan keberanian Parti Progresif Sabah (SAPP) dan dua Ahli Parlimen mereka mempertahankan hak rakyat khususnya Sabah,” kata Anwar Ibrahim dalam blognya, Anwaribrahimblog.com

SAPP mempunyai dua ahli Parlimen – Dr Chua Soon Bui (Tawai) dan Eric Enchin Majimbun (Sepanggar) – dan empat ahli dewan undangan negeri berkenaan.

Menurut Anwar beliau telah mengadakan dua perbincangan sebelum ini bersama Presiden SAPP Yong Teck Lee dan pimpinan SAPP, dan isu pokok berkaitan perbincangan adalah berkaitan good governance atau pengurusan pemerintahan baik dan mematuhi prinsip pertanggungjawaban.

Anwar turut mengatakan bahawa jaminan keadilan bagi rakyat, bumiputra dan lainnya termasuk Sabah.

“Kita menjamin 20 peratus royalti minyak kapada Sabah, Sarawak dan Trengganu, serta perwakilan yang adil bagi negeri Sabah dan Sarawak,” katanya lagi.

Dengan melahirkan rasa gembira dengan tindakan awal ini, Anwar menyeru supaya Ahli-ahli parlimen lain untuk segera bertindak bagi menjamin polik yang stabil dan pengurusan ekonomi yang cekap.

“Saya gembira dengan tindakan awal ini dan menyeru supaya rakan-rakan lain segera bertindak demi menjamin politik yang stabil dan pengurusan ekonomi cekap yang akan menjamin pertumbuhan pantas serta pengagihan adil,” katanya lagi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s