‘Anwar’ dari kacamata tiga sahabat

Oleh msomelayu.blogspot.com
Rabu, 25 Jun 2008

TIGA ahli panel forum Suntik Semangat Satria Pasca PRU-12 mempunyai pandangan berbeza dan tersendiri mengenai keperibadian dan gaya politik Anwar Ibrahim berdasarkan hubungan peribadi mereka sebagai kawan baik dengan bekas TPM itu.

Bekas ahli Parlimen Parit Sulong Ruhani Ahmad, bekas Exco Pemuda Umno, Mazlan Harun dan ahli Parlimen Pasir Mas, Ibrahim Ali tidak sekata dalam memberi tafsiran politik terhadap bekas TPM itu.

Ketiga-tiga mereka adalah antara orang-orang yang rapat dan menjadi kawan baik dengan Anwar, tetapi tidak bersama Anwar setelah Anwar ditimpa musibah dipecat dari Umno oleh Mahathir Mohamad pada 3 September 1998.

Menurut Ruhani, Anwar mempunyai rupa politik yang berbagai-bagai dan tidak mudah untuk diikuti dan difahami oleh kawan-kawannya.

Beliau yang mendakwa orang keempat yang dihubungi Anwar untuk memberi tahu mengenai pemecatannya (Anwar) sebagai timbalan perdana menteri dan menteri kewangan, kata Ruhani Anwar seorang yang pandai berpura-pura dalam politik dan seorang yang yakin dengan apa yang dilakukannya.

Ruhani tidak langsung mengutuk Anwar sebaliknya berkias dengan menekan beliau cukup faham dengan Anwar dan menjelaskan mengapa beliau tidak bersama Anwar walaupun dipelawa menyertai PKR.

Bagi menunjukkan betapa Ruhani penting dalam hidup Anwar, Anwar meminta jasa baiknya sebagai Pengerusi BBC BN ketika itu agar membantunya dengan berbuat sesuatu bagi menyelamatkan keadaan, namun ia tidak berhasil.

Menurut Ruhani beliau turut sama memberi nasihat kepada Anwar agar tidak mengadakan demonstrasi untuk menjatuhkan Mahathir Mohamad sebalik mengundurkan diri dengan mengerjakan umrah, tetapi tidak dipedulikan Anwar.

Berbeza dengan Mazlan yang agak prejudis dengan Anwar, anak bekas Ketua Pemuda Umno (Haron Idris) itu baginya keperibadian Anwar sungguh teruk sehingga baginya Anwar tidak layak untuk dilantik menjadi walaupun sebagai ketua kampung.

“Secara peribadi bagi saya Anwar tidak layak untuk dilantik menjadi ketua kampung,” tegasnya. Pandangan itu menurutnya berpandukan kepada hubungan peribadi beliau dengan Anwar Ibrahim dan rekod-rekod dicatat olehnya.

Mazalan mendakwa beliaulah bertanggungjawab membawa Anwar masuk dalam Umno untuk menentang sepupunya Suhaimi Kamaruddin untuk jawatan Ketua Pemuda Umno, mengakui mengenai kehebatan Anwar yang boleh berbuat apa saja demi kepentingan politiknya.

Mazlan merujuk kepada dakwaan Anwar yang kononnya akan mengambil alih kerajaan hari ini dalam masa terdekat bukan sesuatu yang ganjil dan mustahil.

“Saya tahu kehebatan dan kebolehan Anwar, apa yang beliau suarakan itu bukan sesutau yang mustahil,” katanya sambil mengingatkan agar jangan hairan kalau sesuatu mengejutkan berlaku kelak.

Manakala Ibrahim Ali pula cuba mengelakkan daripada memberi persepsi negatif kepada Anwar walaupun majlis hari itu inginkan pandangan demikian.

Ibrahim mengelak dengan mengatakan biarlah Anwar dengan perjuangannya (PKR) manakala ahli Umno pula perlu menumpukan perhatian kepada perjuangan memperkasakan dan memperbetulkan parti berkenaan yang sudah lari dari landasan perjuangan sebenarnya.

“Saya harap tuan-tuan tidak memikirkan soal Anwar, biarlah dia dengan perjuangannya. Paling penting tuan-tuan jaga parti tuan-tuan yang sudah hendak hancur itu,” ujar Ibrahim.

Isu mengenai Anwar timbul apabila ia dibangkit oleh Ikram Sanusi (anak Sanusi Junid) ketika soal jawab yang ingin pandangan ketiga ahli panel berkenaan mengenai keperibadian, stail dan arah tuju politik Anwar Ibrahim.

Ikram secara tidak berlapik melahirkan rasa tidak puas hati kepada Anwar yang disifatkan sebagai pendurjana bangsa.

Majlis forum berkenaan anjuran Gerakan Rakyat Cekal Perak Selatan kelolaan Nasarudin Mohd Raios dihadiri lebih 1,000 peserta terdiri daripada kalangan Pemuda Umno berlangsung di sebuah hotel di Teluk Intan 22 Jun lepas. Forum itu dipengerusikan oleh Zakir.

Mulanya Sanusi Junid salah seorang ahli panel tetapi menguzurkan diri pada saat akhir. Beliau diganti oleh Mazlan Harun.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s