Khairy: Konspirasi jatuhkan Najib gagal

Posted by SM Maulana

Tindakan penyiasat persendirian P. Balasubramaniam menarik balik tuduhan terhadap Datuk Seri Najib Tun Razak setelah mendakwa Timbalan Perdana Menteri itu mempunyai hubungan dengan wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu dalam akuan bersumpahnya membuktikan konspirasi untuk menjatuhkan pemimpin Umno itu gagal.

Naib Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin berkata, pengakuan tersebut jelas merupakan satu perkara yang direka cipta oleh pihak tertentu yang mempunyai kepentingan agenda politik.

“Jelas, pihak tertentu yang mereka cipta perkara ini ialah Datuk Seri Anwar Ibrahim dan parti Pakatan Rakyat kerana mereka ada kepentingan dalam hal ini,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di sini hari ini.

Khairy berkata, situasi itu juga menunjukkan akuan bersumpah seolaholah tiada nilai kebenaran dan berharap masyarakat tidak akan mudah terpengaruh dengan perkara tersebut.

“Yang ada kebenaran hanyalah siasatan polis dan tindakan mahkamah, sebab itulah lepas ni kalau ada lagi, jangan terima atau percaya pengakuan bersumpah itu bulatbulat,” katanya.

Dalam akuan bersumpah bertarikh 1 Julai itu, Balasubramaniam yang turut dipanggil memberi keterangan dalam perbicaraan kes bunuh Altantuya, memberikan beberapa butiran yang didakwanya menunjukkan hubungan awal antara Altantuya dan Najib.

Penyiasat persendirian yang pernah diupah oleh salah seorang tertuduh dalam kes itu, Abdul Razak Baginda mengedarkan kepada media salinan Akuan Bersumpahnya pada sidang akhbar bersama Anwar di ibu pejabat Parti Keadilan Rakyat (PKR) di Petaling Jaya semalam.

Bagaimanapun hari ini, Balasubramaniam menerusi M. Arulampalam, seorang peguam yang menemaninya pada sidang akhbar di Kuala Lumpur pagi ini, menarik balik semua tuduhan dalam akuan bersumpah itu dan menyatakan bahawa ia tidak tepat dan tidak benar serta dibuat dalam keadaan tertekan.

Dalam perkembangan lain, Khairy berkata, beliau akan mengumumkan keputusan sama ada untuk bertanding atau tidak jawatan Ketua Pemuda Umno pada bulan depan.
“Lepas saya pusing satu negara, baru saya akan umumkan,” katanya yang enggan mengulas lanjut mengenai perkara tersebut. – BERNAMA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s